2017. május 8., hétfő

Túrák a "130 éves a Mátrai turizmus" programon

Kedves Mátra rajongók! 

A hétvégén kerül megrendezésre a "130 éves a Mátrai turizmus" esemény, melynek keretein belül számos izgalmas program mellett túrázásra is lehetőség nyílik. 2017. május 12-14 között minden nap izgalmas mátrai kirándulásokkal várjuk kedves vendégeinket, az alábbi bejegyzésben részletesen is bemutatjuk a közelgő túrák programjait és útvonalait.



Egy kis történelem: Dr. Hanák Kolos 1886. november 1-jén felhívást adott köre a MKE Mátra Osztályának megalakítására. Az osztályt jelentős érdeklődéssel 1887. május 15-én, a gyöngyösi városháza dísztermében hozták létre a Mátra Múzeummal együtt. Az egylet lelkes tagjai máig látható, sőt használatban lévő létesítményeket és épületeket építettek. Létrehozták a Mátra első jelzett turistaútját Mátrafüred és Mátraháza között, forrásokat foglaltak, turistaházakat és kilátótornyokat építettek, turistakalauzokat írtak és térképeket adtak ki. Ezzel virágzásnak indult a mátrai turizmus.

Az első kilátó a Kékesen, az ún. Mátra-torony, melyet dr. Vass Józsefről, az akkori népjóléti miniszterről neveztek el. Ez a torony volt a "Mátra fából vas(s)karikája". 

A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület kezdeményezésére kerül megrendezésére a "130 éves a Mátrai turizmus" programhétvége, melyhez több szolgáltató is csatlakozott. Gyöngyösön főterén korabeli ruhákba öltözöttekkel lehet majd találkozni és fotózkodni, lehetőség lesz Ikarus 55-ös busszal való utazásra, borkóstolásra, postakocsizásra a Felső-Mátrában, hagyományos mátrai ételek megkóstolására, de persze túrázni is fogunk az évforduló tiszteletére.


Vidám túrázó csapat a Mátrában Demecs Norbi túravezetővel

2017. május 12-én, pénteken kezdődik a 130 éves évforduló emlékére rendezett 3 napos túrasorozatunk. Pénteken 20:15-kor egy Retro fáklyás túrára várjuk szeretettel az érdeklődőket Mátraszentimrén. Fáklyafényes túránk a Selfness Hotel Vadvirág elől indul. A rövid túra során a Három falu templomáig, illetve a Sípark kilátópontjáig sétálunk, miközben fáklyafénnyel megvilágított régi képeslapok segítségével idézzük fel a térség 130 éves múltját. A részvétel díjtalan.
A túráról bővebb információk érhetők el az alábbi eseményben:
Retro fáklyás túra a Felső-Mátrában


A Három falu temploma a megépülését követő években 

2017. május 13-án, szombaton a Mátra első jelzett turistaútján, a Széky István úton fogunk túrázni.
A program Mátrafüreden, a Mátravasút végállomásánál kezdődik 11.15-kor. A túra során felnagyított képeslapok segítségével hasonlítjuk össze az érintett helyszínek mai és 130 évvel ezelőtti képét. A túrát Mátraházától visszafelé Sástó érintésével Mátrafüredig egészítjük ki, így a program körtúra lesz. A múltidéző túra során többek között olyan helyszíneket is meglátogatunk, mint a gyógyító energiákkal felruházott Máriácska, a Kallók-völgye, az egykori Nékámszállás romja, a Mátrai Gyógyintézet épülete Mátraházán, a Szent László forrás vagy a Középső-Mátra első kőből épült menedékháza, a Pagoda. A részvétel díja 600 Ft/fő.
A túráról bővebb információk érhetők el az alábbi eseményben:
Túra a Széky István úton


Széky István útja az 1890-es években

2017. május 14-én, vasárnap adja át okleveleit a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület a "Fogadj örökbe egy hegyet!" program első örökbefogadóinak Mátraszentimrén, a Selfness Hotel Vadvirág előtt.
Az örökbefogadási ceremóniát követően 10.00-kor innen, a Vadvirág elől indult túránk az egyesület által örökbefogadott Darázs-hegyen keresztül a Bőgős-rétre, majd a Csörgő-völgyben található Hutahelyhez. A felnagyított képeslapok segítségével bemutatásra kerülő helyszínek ismertetése ezen a túrán is folytatódik. Figyelem, az eseményen bárhol felbukkanhatnak a híres mátrai betyárok!
A programon való részvétel díjtalan.
A túráról bővebb információk érhetők el az alábbi eseményben:
Túra az örökbefogadott Darázs-hegyen át 


Az egykori Vadvirág turistaház ma selfness hotelként működik

A programsorozatot május 15-én, a Mátra Egylet megalakításának 130. évfordulóján egy szakmai konferenciával zárja az egyesület.
Programjainkon nagyon sok szeretettel várjuk kedves vendégeinket! Éljünk át felejthetetlen élményeket szeretetben, mosolyokkal és rengeteg vidámsággal, közösen a Mátrában!

Írta: Demecs Norbi
Készült: 2017. május 08.
Hivatalos oldal: I love Mátra 
Kapcsolat: ilovematra.ilovehungary@gmail.com

A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület támogatásával. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése