2016. július 12., kedd

Minden napra egy legenda: Rákóczi-forrás

A fejedelem vize 




A Rákóczi-forrás a Mátra egyik legismertebb, legtisztább és ásványi anyagokban leggazdagabb vize. Kiváló minősége és könnyű megközelíthetőségének köszönhetően még az Alföldőr is rendszeresen érkeznek felkeresésére.



A forrást 1929-ben foglalta a Mátra Egylet. A forrás Közel-kút néven már korábban is ismert volt. Ez az elnevezés a Benéhez (a mai Mátrafüred) való közelségre utalt, ugyanis akkoriban valóban ez a forrás volt legközelebb Mátrafüredhez. A forrás vízgyűjtő medrét kimélyítették, a víz elvezetésére kőből vízelvezető csatornát építettek és pár méteres hosszban mesterséges patakmedret hoztak léte, amelyben a forrás vize Máriácska felé folyhatott, a jellegzetes kemény mátrai andezitből a forrás felé támfalat emeltek, mely megóvta a vizet a hegyoldalból leguruló kövek és hordalékok szennyezésétől. A forrás új nevét a helyiek körében élő régi legenda után kapta.



A legenda szerint II. Rákóczi Ferenc utazásai gyakran a Mátrán keresztül vezettek. (Ennek bizonyságot és emléket ad a sárga sáv jelzésen haladó Rákóczi turistaút is). A fejedelem gyakran pihent meg a forrásnál és előszeretettel fogyasztotta annak vizét. A szabadságharc bukása után Rákóczi legkedveltebb útvonalán haladva hagyta el az országot, mely a forrást is érintette. Ekkor ivott utoljára a forrás vizéből kísérő csapatának társaságában. A Rákóczit kísérő kuruc csapat a magyar határánál elvált az egykori fejedelmétől, majd visszatértek a Tokaj-Hegyaljára. Azonban a hazafelé úton még egyszer ittak a forrás vizéből, de ekkor már csak búsultak, hiszen Rákóczi már nem volt velük.



Ennek a legendának állított emléket az 1929-es foglaláson látható dombormű is, mely egy lovát itató búsuló kuruc katonát ábrázolt. Ez a dombormű a háborúban sajnos elpusztult, a felújításkor már a fejedelem portájának domborművét helyezték el a támfalon.
Pár éve a dombormű alatti táblán a gyöngyössolymosi Tóth János forráshoz írt verse is olvasható:

"A forrás szava

Számodra én vagyok az élet,
Ártón ne emeld rám kezed.
Féltőn óvjad tiszta forrásomat,
Gondosan ápold kanyargós utamat.
Ne okozz magadnak álmatlan éjszakát,
Mert aki nekem, az magának árt." 


A Rákóczi-forrás könnyű, mindössze 10 perces sétával Sástóról, a sárga + jelzésen érhető el. Mátraházáról a sárga sáv (Rákóczi turistaút) jelzésen ereszkedhetünk le hozzá, Mátrafüredről pedig a piros kör jelzésen érjük el, kis kaptatóval.
Az elmúlt években a forrás körül tűzrakóhelyet, padokat és esőházat is létesítettek, így az arra járó turista kényelmesen megpihenhet itt.
A forrásvíz kiváló minőségének hamar híre ment. Napjainkban már nemcsak a Mátravidékről, hanem távolabbi régiókból, Egerből, a fővárosból de még az Alföldről is érkeznek ide emberek, akik kannaszámra hordják a vizet főzés, mosás, tisztálkodás és természetesen fogyasztás céljából.
A vizet egyes készítményekhez a gyógyszeripar is felhasználja.



Ha tetszett, oszd meg másokkal is!


e-mail: ilovematra.ilovehungary@gmail.com

Készült: 2016. 07. 12.
Holnap ismét egy újabb legenda a Mátrából... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése