2016. július 7., csütörtök

Minden napra egy legenda: Három falu temploma

A Három falu templomának legendája 



"Terméskő falvértezetében, 
Szürkén, majdnem fenyegetőn, 
Égbeszúró háromszög fejjel 
Áll a templom a hegytetőn.

Várnak néznéd: három falucska 
Süvegeli a zord tetőt: 
A fakanál-faragók népe 
Meg a szénégetők.

Lent, lent a völgyben mind a három, 
Ide nem jő fel senki se; 
Egyszer évben ha felsírallik 
Falai közt a szentmise."
részlet: Sík Sándor - Jézus a Mátrában

Már Sík Sándort, híres költőnket is megihlette a Felső-Mátra legismertebb kápolnája, a Három falu temploma. Bár verésben a templom különös nevének eredetére nem tér ki, de a mai cikkben ez is megfejtésre kerül. 


A Mátra egyik jelképét, a Mátraszentlászló határában álló kápolnát 1942-ben szentelték fel, mely a Hevesi Sándor egri építészmérnök tervei alapján épült, neobarokk stílusban. Ez volt a Felső-Mátra első temploma. Anyaga rusztikusan rakott terméskő (természetesen a kemény mátrai andezit), a főoltárkép a templom védőszentjét s az egyik szent falu névadóját, Szent István királyt ábrázolja, mely Kátai Mihály, egri festőművész alkotása. 


A legenda szerint a három szent falu (Mátraszentimre, Mátraszentlászló és Mátraszentistván) lakossága nem tudott dűlőre jutni azzal kapcsolatban, hogy melyik faluban, kinek a tulajdonában épüljön fel a környék első, egyetlen temploma. Az egri érsek döntésére az építkezést egy külterületi magaslaton, a Sztepán-réten kezdték meg 1938-ban. Az 1942-ben felszentelésre került templom nem csak a szlovákok lakta települések építészeti stílusától eltérő motívumai miatt, hanem helyrajzi precizitása és pontossága miatt is kiemelkedő látványosságnak számít a mai napig: az épület a három falutól egyenlő távolságra, a falvak akkori közigazgatási határainak mértani középpontjában áll. A templom aprócska tornyát mindhárom szent falu valamely pontjáról látni lehet. 


A Három falu temploma az évtizedek során - szép környezetben való fekvése és legendája miatt - kedvelt turisztikai célponttá vált a Mátrában. Mindhárom faluból könnyű túraúton, rövid sétával megközelíthető. Legegyszerűbben a kék + jelzést követve érjük el. 2015-ben a templom körül  stációkat emeltek.



Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Kapcsolat: I love Mátra faceboook hivatalos oldal 
I love Mátra csoport - még családiasabb hangulatban a Mátra rajongók 
e-mail: ilovematra.ilovehungary@gmail.com

Írta: Demecs Norbi 
Készült: 2016. 07. 08.
Hétfőn (07.11.) ismét egy újabb legenda a Mátrából... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése