2016. január 10., vasárnap

Túraajánló: Irány Sirok!

Kedves Mátra rajongók!
2016. január 17-én szervezett túra keretein belül Sirokba látogatunk, ahol megtekintjük a tájházat, látogatást teszünk a várba majd áttúrázunk a Barát és Apáca sziklákhoz és a Törökasztalra.
Az alábbi bejegyzésből kiderül, hogy miért is érdemes csatlakozni hozzánk.



Rövid ismertetők (forrás és további információk: itt)


A Tájház: A falu központi részén áll a műemléki védelem alatt álló tájház. A XIX. sz. közepén épített lakóházat többször átalakították. Alaprajzi elrendezése: szoba-konyha-szoba-hátsó konyha, mely eredetileg kamra volt. Maga a lakóház is jelentős épület, de a lakóház udvari homlokzata előtt végigfutó törpeoszlopos, bimbófejezetes tornác kiemelkedő értékűvé teszi az épületet. A padló minden helyiségben döngölt anyag. Az ablakok kapcsolt gerébtokos szerkezetűek, az ajtók gerébtokosak, az ajtólapok félig üvegezettek. Az épületben eredetileg található szabadkéményt a megszélesített harántfalakra épített dongaboltozattal fedték be. A lakóépülethez a telek hátsó része felé kapcsolódott egy romos istálló/csűr. A felmenő falak a helyben könnyen hozzáférhető tufából készültek. A lakóépület födéme borított gerendás szerkezetű. A tetőszerkezet torokgerendás szaruállások alkotják.

A vár:
 
A Bükk és a Mátra határán a Tarna-patak észak felé kiszélesedő völgye felett áll a vár. A középkorban a Tarna-völgyében észak felé vezető utak lezárására és ellenőrzésére igen alkalmas helyen épült, bár elsősorban földesúri magánvár volt, stratégiai szerepet alig játszott.

Barát és Apáca:  A különleges alakú sziklaalakzatok vulkáni működés közben a kráterből kiszóródott riolittufából keletkeztek. A köznyelv igen találóan a Barát és az Apáca neveket adta a szikláknak, mely utal a természet évezredes munkája nyomán kialakult formájukra. A kiszórt, laza anyagba óriási vulkáni bombák hullottak, és beágyazódtak. Az ellenállóbb kőzetek az alattuk levő puhábbakat megvédték az erózió pusztításától, és így formálódtak a kőzetek.

Törökasztal:
 
A Barát és Apáca sziklákhoz kényelmes, bár kissé emelkedő sétaúttal eljuthatunk. A vár alatti parkolóból aszfaltozott út visz a vár alatt nyeregbe. Innen balra a várba kapaszkodhatunk fel, míg jobbra a Barát és Apáca sziklához jutunk. Továbbsétálva a Török asztal a következő megálló. Nevét talán formájáról kaphatta, a lapos kő valóban emlékeztet asztalra. Innen páratlan kilátás nyílik a Bükk irányába.


Az Apáca és Barát sziklák és a Törökasztal háttérben a Bükkel
(fotók: Baráz Csaba)


A túra részletei


Találkozás:
10:15-kor Sirokban, a Bükkszéki elágazásnál. 
Itt buszmegálló is található, akár Gyöngyös, akár Eger felől érkeznek kedves vendégeink, ennél a buszmegállónál kell majd leszállni a buszról. Autóval érkező vendégeink részére pontos cím:
3332 Sirok, Nyírjes út (ez a 24-es számú főút) és Petőfi út sarka. 

Találkozónk helyszínén egy nagy, I ♥ Mátra logóval ellátott molinót is kifeszítünk majd, hogy minél könnyebben megtaláljuk egymást. 

A túra menete: Indulás 10:20-kor Sirokból, a Bükkszéki elágazásnál található buszmegállóból. Első állomás: Tájházlátogatás vezetővel, kb. 45-60 perc. Innen gyalogosan felmegyünk a várba, kisebb emelkedőn, műúton
Várlátogatás: kb. 60-75 perc. Egyénileg is lehetséges, illetve általam nyújtott vezetéssel. 
Ezt követően túra a Barát és Apáca sziklákhoz majd a Törökasztalra és vissza Sirokba, a buszmegállóba. 
Várható megérkezés: 2 és 3 óra között. 

Belépők:
FIGYELEM! A belépőjegyek vásárlása önköltséges
Az ár tartalmazza a várba és a tájházba való belépést egyaránt. 
Normál jegy: 800 Ft (15 főnél kevesebbi létszám esetén a belépőjegy 1000 Ft) 
Diák, nyugdíjas (diákigazolvánnyal, illetve nyugdíjas esetében OEP igazolvánnyal): 500 Ft/fő 
Siroki lakcímkártyával rendelkezők részére: 300 Ft

Buszindulás:
Gyöngyösről: 09:00, érkezik Sirokba: 10:12-re (
kiegészítő jeggyel igénybe vehető járat!)
Egerből: 09:45-kor, érkezik 10:15-re. 

Leszállás mindkét járat esetében a Bükkszéki-elágazás nevű megállóban, Sirokban. 
A buszok megérkezését mindenképpen megvárjuk, addig nem indulunk! 

A túra kortól és gyakorlottságtól függetlenül mindenkinek bátran ajánlott! 
Várunk minden érdeklődőt sok-sok szeretettel! 

Kapcsolat: 
Demecs Norbi túravezető - az I ♥ Mátra oldal vezetője 
e-mail: ilovematra.ilovehungary@gmail.com 
Facebook: 
 I ♥ Mátra és Irány Sirok! 
telefon: 0630/589-7759 


A túra eső vagy rossz idő esetén elmarad (Csak előzetes bejelentés esetén!). A programváltozás jogát fenntartjuk, a túrát elmaradása esetén nem vagyunk kötelesek pótolni! Eseményeinket egyenlőre kizárólag a Facebookon hirdetjük, így minden információt, a túra esetleges elmaradását is csak itt tudjuk feltüntetni! A túra esetleges elmaradásról Mindenkit nyilvánosan tájékoztatunk a facebook-hírfolyamban, az eseményben illetve az I ♥ Mátra idővonalán, legkésőbb az esemény kezdete előtt 3 órával! Kérünk Mindenkit ebben az időpontban fokozottan figyelje a Facebookot, az I ♥ Mátra oldalát illetve az alábbi eseményt! A túrán mindenki csak saját felelősségére vehet részt, a túrán történt esetleges balesetek, rosszullétek vagy károk miatt az I ♥ Mátra felelősséget nem vállal!
Tájékoztatásul közöljük, hogy a rendezvényen, annak teljes ideje alatt kép- és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők a rendezvény népszerűsítésével kapcsolatosan vagy saját célokra a későbbiekben nyilvánosságra hozhatnak és felhasználhatnak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése